Yazım Kuralları
- Birinci sayfa (Yazar Bilgileri ve çalışmanın Türkçe İngilizce başlığı); Çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlıkları sayfaya ortalı, tek satır aralıklı, Times New Roman, 12 punto ve hemen altında yazar(lar)ın ad ve soyadları, ORCID numaraları, makaledeki katkı sırasına göre adresler, telefon numaraları ve e-posta adresleri. sola hizalanmış ve alt alta sıralanmıştır. Yazarlar arasındaki yazışmalardan sorumlu olacak yazarın (sorumlu yazar) yanına tırnak içinde “Yazışmanın Yazarı” eklenir ( Ek-TR:Yazar Blgi Şablonu ) ( Ek-ENG:Yazar Bilgi Şablonu ).
- İkinci olarak (Çalışma başlık dosyasından bir bütün olarak verilmiştir); Buna göre; İNGİLİZCE BAŞLIK; New Roman karakterinde, ortalı, 12 punto, kalın yazılmalı ve Times kullanılmamalıdır. Yazar/yazarların ad ve soyadları verilmemelidir ( Ek-TR: UBSB Dergisi Şablonu ) ( Ek-ENG: JIBSS Template).
- “ÖZET” başlığı; Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde tek paragraf olmalıdır . Özet, işi neden yapmanız gerektiğini belirten tek cümlelik bir giriş cümlesiyle başlamalıdır. Giriş, amaç, konular veya araştırma grubu, veri toplama araçları, işlem yöntemi, veri analizi, kısaca bulgular, kısa sonuç yer almalı ancak başlık olarak verilmemelidir.
- “İngilizce başlık” (Türkçe özet yazım kuralları geçerlidir).
- Anahtar Kelimeler: Alfabetik sıraya göre, virgülle ayrılmış olarak en az 3 en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.
- Makale bölümleri; Makale metni şu bölümlerden oluşmaktadır: "GİRİŞ", "YÖNTEM", "BULGULAR", "TARTIŞMA VE SONUÇ", "ÖNERİLER", "GENİŞLETİLMİŞ ÖZET", "KAYNAKLAR". Bu başlıklar; Sola dayalı, büyük harflerle, 12 punto ve kalın).
- Gerekli görüldüğünde KAYNAKLAR'dan önce "TEŞEKKÜR" bölümü yazılır.
- Yazar telif hakkı devir formülü: İlgili yazar tarafından imzalanan form Taahhüt.
YAZI
***ÖNEMLİ NOT: YAZILI ŞABLONA GÖRE GÖNDERİLMEYEN ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLMEYECEKTİR!!!
BAŞLIK
Çalışmanın başlığının ilk harfi büyük, 12 Times New Roman yazı tipiyle ortası kalın olarak yazılacaktır. Türkçe ve İngilizce başlıklarda özel isimlerin sadece ilk harfleri büyük yazılacaktır. Geriye kalan her kelimenin ilk harfleri küçük olmalıdır.
SOYUT
Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde tek paragraf olmalıdır . Özet, işi neden yapmanız gerektiğini belirten tek cümlelik bir giriş cümlesiyle başlamalıdır. Giriş, amaç, konular veya araştırma grubu, veri toplama araçları, işlem yöntemi, veri analizi, kısaca bulgular, kısa sonuç yer almalı ancak başlık olarak verilmemelidir.
İngilizce olarak gönderilen eserlerde; Türkçe özet İngilizce özetin altına eklenmelidir.
ANA YAZI
Araştırmanın konusu, gerekçesi, problemi ve araştırmanın kuramsal ya da kavramsal çerçevesi ortaya konulmalı, ana kaynaklar hakkında bir değerlendirme yapılmalıdır. Girişin son paragrafında çalışmanın amacı ve özgün değeri belirtilmelidir. Girişte yer alan tanımlar, kısaltmalar, varsayımlar ve sınırlamalar varsa gerekçeleriyle birlikte bu bölümde sunulmalıdır.
Makale metni; Times New Roman 12 punto, ilk satır 1 cm aralıklı, satır aralığı 1,5 nk olmalıdır. Sayfa kenar boşlukları her taraftan (alt, üst, sağ, sol) 2,5 cm olmalıdır. Bölümler arasına veya paragraflardan sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
Ana metinde yer alacak şekil, grafik, fotoğraf ve çizelgeler çalışmada bahsedildiği yerde verilmeli ve numaralandırılmalıdır. Şekil, grafik ve fotoğraflar JPG, TIFF formatında teslim edilecektir. Tabloların üzerine tablo numarası ve başlığı yazılmalıdır. Tablolar sayfa düzenine göre 8, 9 veya 10 puntoyla yazılabilir. Türkçe yazılan makalelerde ondalık gösterimler "virgül" işaretiyle, İngilizce gönderilen makalelerde ondalık gösterimler "nokta" işaretiyle gösterilmelidir.
TEŞEKKÜRLER
Teşekkür zorunlu değildir. Ancak yazar/yazarlar, araştırmaya katkısı yazarlık düzeyinde olmayan kişilere birkaç teşekkür cümlesi yazabilirler.
Yazılı ise Destek ve Teşekkür Beyanı'nda yer almalıdır.
REFERANSLAR
Alfabetik sıraya göre verilmelidir. 10 puanlık Times New Roman. Kaynaklar arasında paragraftan sonra 6 nk (satır aralığı en az; değeri 15 nk) boşluk eklenmelidir.
Sayın Yazar(lar), bilindiği üzere yazıların referansları önemlidir. Bu nedenle sizlerle paylaştığımız örnekleri yazılarınızda uygulamalısınız. Bu konuda uyumsuz olan kaynakların gösterime uygun hale getirilmesi için tarafınızdan düzeltme talep edilmektedir. Bu adım makalenin teslimi sırasında zorunludur.
Bağlantılardaki örnek anlatımları yerel kaynaklardaki anlatımlarda Türkçeye uyarlamalısınız. Açıklamaları dikkatlice inceleyin!
- Makaleden kaynaklanmışsa:
Wiskunde, B. (2019). Bağımsız pop matematiği sallıyor: Twenty-One Pilots, Nicolas Bourbaki ve boş set. Olasılık Dışı Matematik Dergisi (1), 1935–1968.
Yurtsuzoğlu, Z. ve Gül, O. (2022). Spor takımı taraftarının etnosentrik tüketimi kaydedilir. Yönetim Bilimleri Dergisi, 20 (45), 589-612.
Longmuir, PE ve Bar-Or, O. (2000). Fiziksel ve duyusal engelli gençlerin fiziksel aktivite düzeylerini etkileyen faktörler. Uyarlanmış Fiziksel Aktivite Üç Aylık Bülten, 17 (1), 40-53.
Kibler, WB, Press, J. ve Sciascia, A. (2006). Atletik fonksiyonda çekirdek stabilitesinin rolü. Spor Hekimliği, 36 (3), 189-198.
Wiskunde, B., Arslan, M., Fischer, P., Nowak, L., Van den Berg, O., Coetzee, L., … ve diğerleri. (2019). Bağımsız pop matematiği sallıyor: Twenty-One Pilots, Nicolas Bourbaki ve boş set. Olasılık Dışı Matematik Dergisi , 27 (1), 1935–1968.
- Parantezli Alıntı(lar) : (Grady ve ark., 2019) / (Yurtsuzoğlu ve Gül, 2022)
- Metin içi alıntı (Anlatı alıntısı) /baskı gösterimi : Grady et al. (2019) / Yurtsuzoğlu ve Gül (2022) (İngilizce)
- Kaynak aynı yazarların aynı yıldaki benzer ve/veya farklı eserlerinden alınmışsa:
Balkıs, M. ve Duru, E. (2016a). Birey-çevre, uyku; özgürlüğü. Akademik doyum ve akademik başarıyı birleştiren analiz. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39, 119-129.
Balkıs, M. ve Duru, E. (2016b). Erteleme, öz-düzenleme başarısızlığı, akademik yaşam doyumu ve duygusal esenlik: yetersiz düzenleme veya yanlış düzenleme biçimi, Avrupa Eğitim Psikolojisi Dergisi, 31 (3), 439-459.
- Parantez içi Alıntı(lar) : (Balkis & Duru, 2016a) / (Balkis & Duru, 2016b)
- Metin içi alıntı (Anlatı alıntısı) /künye gösterimi : Balkis ve Duru (2016a) / Balkis ve Duru (2016b)
Daha fazla örnek alıntı için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Kaynak sunumdan alınmışsa:
Örnek alıntılar için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Kaynak tezden alınmışsa:
Örnek alıntılar için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Kaynak yayınlanmamış tezden alınmışsa:
Örnek alıntılar için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Kaynak kitaptan alınmışsa:
Örnek alıntılar için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Düzenlenmiş bir kitaptan alınmışsa:
Örnek alıntılar için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Kaynak çeviri kitaptan alınmışsa:
Willardson JM (2018). Çekirdek gelişimi. (1. Baskı). (Ç. Bulgan, MA Başar, Çev.). İstanbul: İstanbul Tıp Kitabevleri.
- Web Belgesi, Web Sayfası veya Rapor kaynaklarından alınmışsa:
Örnek alıntılar için lütfen bağlantıyı ziyaret edin.
- Kaynaktan gazeteden alınmışsa: